Kao jedna od najbogatijih i najprivlačnijih regija Hrvatske, Istra obiluje svim vrstama turističkog sadržaja. Zbog stalne gradnje novih kompleksa i daljnjeg širenja turizma, naš najveći poluotok godišnje ugošćuje veliki broj radnika. Ljudima koji ovdje dolaze raditi, bilo da je riječ o boravku od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, jedno od ključnih pitanja je gdje mogu jesti tijekom svog boravka u Istri.
U ovom ćemo se tekstu baviti upravo time – gdje su najbolje marende, odnosno gableci u Istri, uz što jeftinije cijene? Za vas smo pripremili kartu s lokacijama i cijenama po restoranima, a sve ćemo predstaviti i kroz tekst.
Dakako, u ponudi prednjače gradovi uz obalu. Poreč kao nezaboravna turistička destinacija nudi najviše. Slijede je Pula, Umag, Labin, Pazin, Novigrad, Buzet i Rovinj, a još neka mjesta iz unutrašnjosti koja obiluju ponudom su Žminj, Motovun, Kanfanar, Buje i druga.
Idemo, dakle, istražiti gdje su najbolje marende/gableci u Istri. Za svaki od većih gradova slijedi zaseban odlomak, a na kraju i jedan za manja mjesta. Ako ste radnik, ali (trenutno) ne radite u Istri, sačuvajte ovaj tekst za kasnije – nikada ne znate hoće li baš vama možda zatrebati.
Marende, Gableci u Poreču
Na zapadnoj obali poluotoka smjestio se grad mozaika, Poreč. Jedan je od najpoznatijih turističkih središta u cijeloj Hrvatskoj s obzirom na razvijen turizam i mnogobrojne hotele. U nastavku donosimo deset mjesta za one koji traže dobru marendu.
Krenimo od bistroa Pometo, koji se nalazi izvan samog grada. Hrana, kako piše jedan posjetitelj, ima okus kao da je kuha mama iz Hrvatske. Mnogi su oduševljeni veličinom burgera i ljubaznim osobljem.
Halftime je naziv idućeg restorana, smještenog u užem centru Poreča. Eufrazijeva bazilika udaljena je svega pet minuta hoda i ovo mjesto može biti idealno za večeru prije ili poslije razgledavanja povijesnog kompleksa.
U gradskoj četvrti Veli Maj čekaju vas djelatnici restorana Medusa. Ako je suditi po fotografijama, ondje se najviše naručuje riba i morski plodovi. Posjetitelji su zadovoljni i najavili su kako će se rado vratiti, stoga s Medusom ne možete promašiti.
Kiwi Tar mjesto je egzotičnog imena kod Vabrige, oko 15 minuta od Poreča. Nude raznovrsna jela, od janjetine sve do palačinki pa će se za svakog naći ponešto. Osobito ga hvale domaći.
Na sjeveroistoku, također izvan grada, pronaći ćete restoran Nona Mina. Smješten je u blizini Dvora pa ovdje možete stati ako s te strane putujete prema Poreču ili ste jednostavno u prolazu. Posjetitelji su zadovoljni marendom, odnosno gablecima, kao i velikim porcijama.
Ljubitelji mesa posebno na svoje dolaze kod Bonace. Posebno su navodno dobre mesne plate i odojci, u čiju je cijenu, primjerice, uključen i prilog pa ga nećete zasebno plaćati. Osoblje je, dodaju posjetitelji, vrlo ljubazno.
Još jedan zanimljiv restoran u centru grada zove se Arman. Moderan ambijent može se pohvaliti ćevapima koji su na vrhu liste najviše naručenih jela. No, jako dobro prolazi i druga marenda – posjetitelji također preporučuju jela na žlicu.
Sljedeći na popisu je L’artigiano. Ovaj restoran nudi bogatu ponudu jela, a hvale ga zbog profesionalnost i ljubaznosti. Dakako, u prvom je planu hrana, kojom su posjetitelji zadovoljni. Jedan od njih tako piše da se svi porečki ugostitelji moraju ugledati na L’artigiano.
Arlen, posljednji na našem popisu za Poreč, ima gotovo savršenu ocjenu recenzenata. Riječ je zapravo o hotelu u sklopu kojeg je i restoran. Nudi bogatu ponudu lokalnih, kao i ostalih gableca. Arlen ima i igralište za djecu pa je prikladan za obitelji.
Marende, Gableci u Puli
Centar Pule tijekom ljetnih je mjeseci pun ljudi, osobito turista, a kako i ne bi, kada je grad dom spektakularne Arene, amfiteatra koji datira iz 1. stoljeća. No, dobrih lokacija za marendu ili gablec nema samo u centru, već u svakom kvartu. Izdvojili smo osam mjesta koje možete posjetiti u potrazi za dobrom hranom.
Bistro Sydney smjestio se u blizini Pula City Malla pa oni koji idu u šoping mogu spojiti ugodno s korisnim. Kao njegove najveće prednosti navode se velike porcije hrane i prihvatljive cijene.
Restoran Pirun nalazi se blizu Verude, a uz jela u restoranu i dostavu također nudi catering. Ljudi koji su naručili dostavu pohvalili su ga u recenzijama; neki pišu i kako Pirun ima najbolju dostavu u gradu.
A kakva bi to marenda bila bez restorana koji se zove – Galeb. Riječ je o destinaciji koja nudi hranu s grilla i jasno je da ljubitelji roštilja ovdje dolaze na svoje. Inozemni turisti hvale ih zbog toga što je hrana svježa i autentična.
Na Paduljskom putu na rubu grada naići ćete na restoran, odnosno oštariju Grdelin. Oštarije su, kako se navodi u hrvatskom rječniku, gostionice na putu, uz cestu. Jedan od domaćih turista napisao je kako restoran pruža pravo istarsko gastronomsko iskustvo.
Destinacija koju ćete pronaći u najužem centru zove se bistro Alighieri. Jedna kraća šetnja od Arene dovest će vas do Danteova trga, a činjenica da restoran nazvan po poznatom pjesniku Danteu ima više od 2500 recenzija svrstava ga među najpopularnije u gradu. Nudi sve, od doručka do večere, a najveća su prednost, smatraju turisti, proizvodi visoke kvalitete.
Još jedan restoran uz Verudu vrijedan vaše pažnje je Stari grad 02, pogotovo ako ste smješteni u jednom od brojnih apartmana u blizini. Pozitivni dojmovi i domaćih i stranih gostiju jasan su pokazatelj da dolaskom ovdje nećete pogriješiti. Jedan inozemni posjetitelj kaže da je Stari grad 2 uvjerljivo najbolji restoran Pule.
Na izlasku iz grada, prema Medulinu, naići ćete na konobu Kod Zvaneta. Ako je suditi po recenzijama, radi se o, prije svega, mjestu s izrazito povoljnim cijenama, no kvaliteta gableca zbog toga ne pati – marende su ukusne i okupljaju i lokalno stanovništvo i strance.
Naposljetku, u Puli smo izdvojili i jedan fast food. Biberon se smjestio u K centru Šijana i osobito je prikladan za one koji su u gužvi pa, dok obave kupnju, ovdje dođu na marendu. Posjetitelji osobito hvale kavu koju osoblje priprema, što možete probati uz gablec.
Marende, Gableci u Umagu
Grad koji se nalazi na vrhu Istre, uz slovensku granicu, bogat je ponudom s obzirom na stalni priljev ljudi. U nastavku predstavljamo sedam restorana koji će vas oduševiti marendama, odnosno gablecima.
Restoran Lape smjestio se u blizini autobusnog kolodvora i nudi posebne pogodnosti. Primjerice, posjetitelji pišu kako su svakog petka cijene pizza promotivne; jeftinije nego kroz ostale dane u tjednu. Pohvale su pobrali kebab, ćevapi i pljeskavice, a Lape se navodi i kao idealno mjesto za popiti piće.
Odlična hrana za dobru cijenu – tako posjetitelji opisuju konobu Tranzit. Jeftini dnevni specijaliteti pobrinut će se za to da ne samo odete zadovoljni, već se i vratite, što se dogodilo nemalom broju ljudi koji su ondje pristigli. Brza usluga jedan je od glavnih pluseva Tranzita.
Ako osobito volite domaći štih, predlažemo da se zaputite to obližnjih Murina. Istoimena konoba u mjestu odiše tradicijom, pripremajući domaću, lokalnu hranu i velike porcije za svoje goste.
Idući na popisu, Dok, prvenstveno je grill restoran. Mesne plate najviše se ističu među recenzijama na internetu, ali mjesto nudi raznovrsnu hranu, kao i deserte. Lokalni stanovnici dolaze jesti u ovaj restoran i to je uvijek dobar znak, napisao je jedan turist.
Konoba Bevanda ne može se pohvaliti samo bevandom, već i ukusnom kuhinjom. Domaća hrana, jeftine cijene i dobra atmosfera sigurno će zadovoljiti vaše apetite – i doslovno i preneseno.
U centru Umaga nalazi se restoran Super baka, koji, kao što ime može sugerirati, nudi tradicionalnu lokalnu hranu. Pizza je ukusna, porcije primjerene, a neki su odlučili probati i rakiju. Nisu požalili! Ono što je također prednost lokacije na kojoj se restoran smjestio je veliki parking.
Turu po Umagu zaključujemo osvrtom na restoran Fenix. Pizza je kod njih broj jedan, a prihvatljive cijene rezultirat će slatkim brigama i razmišljanjem o tome koju odabrati. Možete probati i soparnik, jelo izgledom gotovo identično pizzi.
Marende, Gableci u Labinu
Pitoreskni gradić Labin nije smješten uz samu obalu, ali svega nekoliko kilometara dijeli ga od Rapca te izlaza na more, što ga čini poželjnom destinacijom. Osim gradskih znamenitosti, Labinjani se mogu pohvaliti bogatom ponudom gableca i marendi. Evo tri restorana koja možete posjetiti u Labinu.
Prvi se, prikladno, zove Labineca. I ugostiteljski objekt zapravo je sve u jednom – caffe bar, pizzeria i bistro. Mnoge je oduševilo to što se ovdje možete najesti za manje od 10 eura pa ne čudi da se ljudi redovito vraćaju u restoran. Želite li samo hrvatsku kuhinju bez suvišnosti, kako je napisao jedan turist, ovo je mjesto za vas.
U centru grada nalazi se pizzeria Pineta, koja ima čak 1500 recenzija. Dakako, većinom pozitivnih. Gosti su prezadovoljni pizzom, a Pineta ima i dostavu koju je jedan turist opisao kao najbolju dostavu ikada. Izbor pizza je velik i za svakog se može naći ponešto.
Restoran Šterna je u blizini Maxi Konzuma. Raznovrsna jela, pogotovo talijanska, velike porcije i ljubazno osoblje smjestile su ovaj lokal među najbolje ugostiteljske objekte u gradu. Ako se želite dobro najesti, ovo je mjesto za vas.
Marende, Gableci u Pazinu
Pazin je administrativno sjedište Istre i, uz to što je turistička destinacija, mnogima je usputna stanica jer uz grad prolazi Istarski ipsilon. Izdvojili smo tri restorana u kojima možete pojesti dobru marendu ili gablec.
Ono što hotel Lovac nudi više je od kuhinje. Pogled s terase očarava posjetitelje, a samim time hrana postaje zanimljivija. Cijene nisu skupe, a još jedan veliki plus je popratni program u hotelu, poput glazbenih nastupa.
Bistro Pod lipom, naša iduća lokacija, može se pohvaliti strašno niskim cijenama – jedan je posjetitelj naveo kako je dnevni meni platio svega četiri eura. Od jednostavnih do kompleksnijih jela i uz bogatu ponudu pića, Pod lipom redovito skuplja petice gostiju.
Pazin Zapad, smješten uz autocestu, predstavlja se kao restoran, coffee & wine bar. Redovito skuplja pozitivne ocjene, i to ne samo zbog hrane, već i zbog kave. Uglavnom, simpatično je to mjesto koje ugodno iznenadi prolaznike.
Marende, Gableci u Novigradu
Kada pričamo o Novigradu, još jednom gradu nedaleko od slovenske granice, ističu se dvije ugostiteljske lokacije. Konoba Luciana zapravo je u obližnjem selu Nova Vas pa je i lokacija, s obzirom na to da je restoran okružen lijepim vinogradima, svojevrsna prednost. Posjetio sam mnoge restorane u Hrvatskoj, piše jedan turist, ali ovaj je najbolji – svježa hrana, velike porcije i jako jeftine cijene.
Ni restoran Vista nije u samom gradiću, već u selu Karigador. Dnevna ponuda gableca odnosno marendi ono je što se sviđa posjetiteljima, koji su zadovoljni prihvatljivom cijenom. Ondje se, dakako, može pojesti i tipično istarsko jelo, a pogled na more šećer je na kraju tijekom posjete Visti.
Marende, Gableci u Buzetu
Hoće li u Buzetu teško biti pronaći dobar restoran pošto je mjesto daleko od mora? Naravno da ne. Izbor je također pao na dva restorana, a prvi od njih je Sandy Buzet koji spada pod obližnje mjesto Sveti Ivan. Gotovo savršenu ocjenu zaradio je zbog ukusne hrane, odličnih cijena i velikog prostora. Gosti koji su se oduševili najavljuju svoj povratak.
Hotel Fontana Buzet najbolji je izbor za one koji su u samom gradu. Cijene nisu velike i ovdje se uz kavu i gablec možete malo opustiti nakon posla. Osoblje je ljubazno, a hotel prostoran.
Marende, Gableci u Rovinju
Iako je Rovinj jedna od najpoželjnijih lokacija kada govorimo o turizmu, naš izbor za gablece odnosno marende u gradu sveo se na jedan restoran. Lookness Rovinj u samom je centru pa ne možete promašiti, a ako ne zna što biste pojeli, ljubazno osoblje samo će vam predložiti ono što bi vam se moglo svidjeti. Vizualno primamljiva jela za jedinstveno mediteransko iskustvo.
Ostalo
U rubriku ostalo smjestilo se još devet restorana po manjim mjestima Istre. To su Domino u Potpićanu, Konoba Žminjka i Pod Ladonjom Žminj, Cotić u Motovunu, TIK TAK Kanfanar, Incontro Višnjan, Monica Žbandaj, Aristea u Bujama i Bistro Baderna na putu za Poreč. Svi navedeni imaju kvalitetne ocjene i s njima ne možete požaliti.
Dakle, gdje god došli raditi u Istru, poslužite se ovim vodičem i nećete ostati gladni. Želimo vam ugodan boravak na našem najvećem poluotoku i, naravno, dobar tek!